Har du spørgsmål så ring
3887 0089

Fodvorter

Vorter er små hudsvulster, der forårsages af en virus, som angriber huden. Svulsten ligner et blomkålshoved. Hvis man skraber det forhornede lag af, kan man se 3-4 blodkar i centrum af vorten. Dette, sammen med det karakteristiske udseende, er med til at stille diagnosen.

Vorter på kroppen og hænder skyldes et virus, der kaldes humant papiloma virus. Finger- og fodvorter skyldes samme virus. Grunden til, at fodvorter er flade og fingervorter er forhøjninger, skyldes, at man træder på fodvorten, derved bliver den flad, samtidig slides der vedvarende på vortens overflade, når man går.

Fodvorter kan ligne ligtorne, men de punktformede kar, der kan ses i centrum af forhøjningen, er karakteristisk for vorter og ikke for ligtorne. Er man i tvivl om diagnosen kan lægen tage en prøve (biopsi).

Vorter er meget smitsomme og smitter ved direkte (ved direkte berøring med vorten) eller indirekte (her afsættes virus på andet materiale og når du så rør ved det sted, bliver du smittet).

Hudskæl med vortevirus afsættes på genstande, som andre berører. Det kan være gulve i svømmehaller, baderum, sand og jord. Da berøring er et af kravene til at blive smittet med vortevirus, ses smitten ofte på steder på kroppen, der er hyppigt i berøring med omgivelserne. Fingre og fødder, men næse og mund ses også, når man smitter sig selv (autoinfektion).

Har man mere end 1 vorte, er det almindeligt, at man har fået den ene, og har smittet sig selv til resten.

Vorter på fødderne sidder typisk svarende til fodsålen – som udtryk for at man er smittet ved at træde på virus, der har ligget på ex. gulvet (indirekte smitte).

Hvad kan man selv gøre?

  • Har du vorter på fødderne, er forebyggelse mod smitte til andre vigtigt. Skal man i offentlige baderum eller deltage i gymnastik, bør man have badesko eller gymnastiksko på
  • Lad være med at pille ved vorterne, det øger risikoen for smitte til anden region. Undgå også kradsning med negle, her aflejres vorterester under neglene og giver mulighed for, at du ved berøring andet sted smitter dig selv
  • Skolebarnet kan deltage barfodet til gymnastik eller svømning, hvis fodvorterne er blevet penslet om morgenen med vortemiddel eller klar neglelak. Smitten nedsættes også ved brug af tætsiddende eller flydende plaster.
Fodbehandling

Fodbehandling

Behandling af neglesvamp

Behandling af neglesvamp

Laserbehandling af fodvorter

Laserbehandling af fodvorter

Shellac™

Shellac™